PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

A kutya nevelése: hasznos tanácsok és tippek

Az utóbbi években egyre népszerűbb a menhelyi és mentett felnőtt kutyák örökbefogadása. Az 1-3 éves vagy még idősebb korban gazdihoz kerülő kedvencek esetében azonban feltételezhető, hogy esetleg kölyökkorban elmaradt a szabályokhoz történő szoktatás, az idomítás és a szocializáció. Ennek dacára természetesen rengeteg felnőtt kutyából válik igen ragaszkodó és engedelmes társ. Sok odafigyelés, törődés, türelem és szeretet szükségeltetik ahhoz, hogy kutya és gazdi elválaszthatatlan párost alkosson – most cikkünkben tippeket és segítséget nyújtunk a kutya nevelése témakörben. Az alapvető oktatás mellett kitérünk arra is, hogy milyen előnyökkel jár, ha valaki nem kölyökkutyát választ örök barátként.
 

Nehezebb a felnőtt kutyák tanítása?

Ha egyszer s mindenkorra meg szeretné tudni az igazságot, akkor el kell keserítsük: mivel minden kutyusnak megvan a saját előélete, személyisége és habitusa, ezért ezt a kérdést nem ilyen egyszerű feketén és fehéren megválaszolni.

Korábban egészen hosszú évtizedekig tartotta magát az a tévhit, hogy kizárólag kölyökkorban lehet képezni a kutyákat. Manapság már egyre több kutyakiképző és szakember állítja ennek az ellenkezőjét. A kutya életkora nem számít jelentősen a nevelési folyamat során, sokkal inkább azon állhat vagy bukhat a dolog, hogy a gazdi mennyire tudatosan és következetesen foglalkozik a négylábúval.

Egy kölyök állat felnevelése sem fejeződik be egy bizonyos pontnál: a gazdik szerint a kutyákat életük végéig trenírozni kell. Sőt, az sem ritka, hogy egy fiatal és kölyök korban engedelmes kutya néhány évesen vesz fel negatív szokásokat. Ettől sem kell kétségbe esni, hisz a pozitív viselkedési minták erősítésével és következetes tiltással, ösztönkezeléssel nagyon hatékonyan meg lehet szabadulni a kutyák rigolyáitól. Valamint arról sem szabad megfeledkezni, hogy ha a kutyák képesek felnőtt korukban attitűdöt váltani rossz irányba, akkor új trükkök és engedelmességi feladatok megtanulására is alkalmasak.
 

A felnőtt kutya nevelése előnyökkel is jár

Képzelje el, hogy megvásárol vagy örökbefogad egy kölyökkutyát. A kiskutyák ugyan könnyebben és gyorsabban tanulnak (csakúgy, mint a kisgyerekek), de legyen szó a fajtársaival valamint más állatokkal való szocializációról, vagy az Önök között kialakult közös szabályrendszeréről, egy kölyök csak a gazdájára tud hagyatkozni a tanulásban. Arról nem is beszélve, hogy a szobatisztaságra és a pórázon sétálásra is kétlábú gondviselőjének kell rászoktatnia, ami nem kis feladat.

Az idősebb kutyáknál ezek az alapvető viselkedési módok az esetek nagy részében már kialakultak és jól is működnek. Természetesen lehetnek olyan kutyusok, akik előszeretettel húzzák a pórázt az utcán, netán eleinte többször is le kell vinni őket, hogy elvégezzék a szükségleteiket. De mindezeket néhány hét kitartó gyakorlás után könnyedén el tudják sajátítani.

A felnőtt ebek sokkal nyugodtabbak, nem feltétlenül mutatnak kiugró érdeklődést a cipők és bútorok irányába. A legnagyobb előny, hogy már kialakult a bioritmusuk: szívesen pihennek vagy játszanak egyedül is otthon, amíg a gazdi dolgozik, este pedig örülnek a közös időtöltésnek.
 

felnőtt kutya nevelése

A kutyanevelést nem befolyásolja a kutya fajtája vagy életkora
 

Milyen akadályok jelentkezhetnek egy felnőtt kutya nevelésekor?

Az összeszokás nem mindig problémamentes a frissen befogadott kedvenccel. Előfordul, hogy kiskutyák és felnőtt állatok esetében is meg kell küzdeni néhány kihívással.

A felnőtt állatok szocializálását gyakran olyan negatív viselkedésminták hátráltatják, melyek hosszú hónapok, netán évek alatt rögződtek be. Amikor a gazdi a kutya tudomására adja, hogy a durva játék vagy a póráz rángatása például nemkívánatos, akkor az ebek elbizonytalanodhatnak és ez a reakciójukon is tükröződik. Megmakacsolhatják magukat és akár agresszívan is reagálhatnak a számukra ismeretlen és kényelmetlen helyzetben.

A legfontosabb, hogy mindig türelmesen és megértéssel írjuk felül kedvencünk rossz magaviseletét és ne hagyjuk rá kényelmi okokból a döntést. Lássunk egy példát: ha minket bosszant, hogy a kutyusunk felugrál a kanapéra, akkor mindig tiltsuk meg neki. Ne tegyünk kivételt akkor sem, ha egyik este jól esne sorozatozás közben összebújni szőrös barátunkkal. A kutya nem tudja, hogy most az egyszer azért bújhatott mellénk, mert magányosnak éreztük magunkat. Ha úgy döntöttünk, hogy a kanapé tiltott zóna, akkor tartsuk magunkat ehhez a szabályhoz.
 

Ha komoly problémákkal áll szemben

A kutyák romboló és agresszív magatartása mögött mindig mély gondok húzódnak meg, melyek 10-ből 9 esetben pszichés eredetűek. Az állandó ugatás, az otthon berendezéseinek megrongálása, a fajtársaival, netán Önnel szemben tanúsított támadó fellépés, a sikertelen szobatisztaságra szoktatás nem jellemző viselkedésmódok a kutyáknál.
 

engedetlen kutya megnevelése

Az agresszió semmilyen formában sem megengedett magatartás
 

Mielőtt azonban megpróbálna szigorúan fellépni, gondolja végig, mi lehet az oka kedvence magatartásának. Sokat van egyedül otthon? Nem tudja levezetni az energiáit? Bántalmazták korábban és emiatt rendkívül félős még kutyákkal szemben is? Netán szeparációs szorongása van? Ha ismeri a kiváltó okokat, akkor hatékonyabban és gyorsabban tudja kezelni a helyzetet. Ilyen esetben még szakértő kutyatrénert is érdemes lehet bevonni, aki nálunk nagyobb tapasztalattal és rutinnal rendelkezik, jobban ismeri a kutyák jelzéseit és segíthet megoldani a kellemetlenséget.
 

A kutya nevelése: az alapoktatás felnőtt korban sem maradhat el

Mint minden társas együttélésben, a kutya és az ember kapcsolatában is egy biztos lábakon álló szabályrendszerre van szükség. Ha túl sokat megenged kedvencének, akkor szép lassan a fejére fog nőni és a saját elképzelései alapján cselekszik majd bizonyos helyzetekben. Az alapvető engedelmességi feladatokat minden jól nevelt kutyának ismernie kell:

 

kutya nevelése negedelmességre
Kutyanevelés alapfeladatok: ül, fekszik, marad

  • Behívás: a kutyanevelés alapja, hogy "Gyere!" esetleg "Hozzám!" vezényszóra a kutyusa odajön Önhöz, ha a nevén szólítja (pl. „Kifli, gyere!”). Az elején minden sikeres behívást jutalmazzon meg hangos dícsérettel és finom falatokkal. Játék közben, a parkban, közös túrán is vissza kell tudnunk hívni kedvencünket. Ezzel megóvhatjuk a balesetektől, más, nem megfelelően szocializált kutyák ellenséges fellépésétől. Soha ne engedje szabadon addig a kutyáját, amíg nem biztos abban, hogy minden helyzetben azonnal oda fog rohanni Önhöz, ha szólítja. Igen, még akkor is, ha netán megiramodna egy pimasz macska után.

  • Pórázfegyelem: kutyánk nem kolbászolhat össze-vissza az utcán, amikor sétálunk. Nem ránthat oda más kutyákhoz, és nem haladhat előttünk két méterrel rohamtempóban. Az az elfogadott, ha ütemes kocogásban halad mellettünk, térdünk vonalában, néha megáll szagolgatni és elvégzi a szükségleteit. A külső ingereket figyelmen kívül kell hagynia, amikor pórázfegyelem van.

  • Ül, fekszik, marad: sokan trükknek gondolják az alapengedelmességi feladatok szent hármasát, pedig ezek elsősorban arra jók, hogy bizonyos szituációkban ki tudjuk jelölni kutyánknak a helyes viselkedési formát. Épp várnánk a villamosmegállóban a következő járatra? Akkor ültessük le magunk mellé, hogy könnyebben tudjunk rá figyelni, és hogy másoknak se legyen útban. A villamoson pedig még le is fektethetjük, ha sokat utaznánk egyhuzamban. Ugyanígy a marad vezényszó is korlátokat állít a kutyának: addig nem mehet oda másik kutyához, amíg a gazdi fel nem oldja a "Marad!" parancsot.


 

Kutyanevelés tiltással

A kutyák viselkedésére nemcsak a tanítás és a pozitív megerősítés van hatással. A kutyanevelés része az ösztönkezelés is: le kell tudnunk tiltani az utcán eldobott pizzavégről, a szomszéd macskájáról vagy egy vadról, ha épp egy mezőt szelnénk át túrázás közben.

A legjobb, ha egy határozott "Nem!" vagy "Ne!" felkiáltás a tiltószavunk. Ezt akár a pórázfegyelem gyakorlásánál is bevethetjük. Ha elénk akarna kerülni a kutyánk, akkor szóljunk rá: Nem! A kutya hamar megtanulja, hogy ha elhangzik a tiltás, akkor abba kell hagynia, bármit is csinál. Ezáltal büntetés nélkül tudjuk megmondani kedvencünknek, ha valamit nem szabad.

Miért ne büntessem a kutyámat?

A kutyák büntetése mindig is vita tárgya volt a kutyás közösségekben: egyesek szerint teljesen tilos még a fegyelmezés is, mások szerint szélsőséges esetekben szabad a kutyánál büntetést alkalmazni. A büntetés, mint viselkedésváltoztatás nagyon súlyos következményekkel járhat a kutya jellemét tekintve, főleg akkor ha nem megfelelő időpillanatban alkalmazzuk.

Ha sikerül rajtakapnunk valami rosszaságon, akkor sem szabad agresszív és kemény módon a tudtára adnunk. A büntetés bármilyen fajtája, mint az ütés, haragos szidalmazás, falkából kizárás vagy az étel megvonása is a kutya testi és lelki egészségét fenyegeti úgy, hogy eredményt nem fogunk vele elérni.

Természetesen a csak és kizárólag pozitív megerősítés sem működőképes elképzelés, hiszen a kutyánknak lesznek negatív tulajdonságai, amelyeket kezelni kell. Mint mindenben; meg kell találnunk az arany középutat: a fent említett tiltással hatékonyan lehet fegyelemre inteni a négylábúakat.
 

Kutya nevelése otthon

A tanítgatást és a szabályok bevezetését és betartását érdemes elkezdeni már az első napon, amikor megérkezik a kiskedvence Önhöz. A behívást, az engedelmességi "trükköket" még egy kis lakásban is gyakorolhatják jutalomfalat segítségével. Apropó, jutalomfalat: az élelem nagyban megkönnyíti az első pár hónap akadályain való átlendülést. A kutyusok imádják a hasukat, így a reggelit és a vacsorát is felhasználhatja az oktatáshoz.
 

kutya nevelése jutalomfalattal

A kutyusod egy ízletes jutalomfalatra kezdetben jobban odafigyel
 

Amiket a lakásban begyakorolnak, azokat következő lépésként egy zárt futtatóban, aztán a parkban vagy a környező tisztáson is tesztelheti, mennyire működnek. Jellemző, hogy a kutyák a megszokott környezetükben (otthon, a négy fal között) sokkal engedelmesebbek, mint a pajtásokkal vagy amikor kimozdulnak otthonról. Legyen kitartó és persze, ahogy már írtuk, nagyon türelmes.

Ha úgy látja, hogy gördülékenyen megy a tanulás, akkor megeshet, hogy nem is szükséges trénerhez fordulnia. Kivéve, akkor persze, ha szeretné komolyabban továbbképezni kedvencét. A kutya nevelése a későbbiekben állhat akár közös sportolásból, különböző kiképzésekből, melyek mentálisan és fizikálisan is jót tesznek az ebnek.
 

jó kutya nevelése

A jólnevelt kutyánkat kirándulásra és utazásra is nyugodtan magunkkal vihetjük
 

Kutyanevelés a kutyaiskolában: segítség makacs kutyák esetében 

Nem mindenki születik "kutyasuttogónak", teljesen természetes, ha Ön sem állja meg a helyét elsőre bizonyos komplikáltabb szituációkban. Ráadásul, ahogy cikkünk elején is leszögeztük, vannak kezesebb és nehezebben megzabolázható kutyák is. Számtalan szuper kutyasuli működik az országban, ahol elsőkézből és szakértő kutyakiképzőktől kaphatunk segítséget. A csoportos és egyszemélyes órák különféle problémákra nyújtanak teljeskörű megoldást, mint a hiányos szocializáció, engedetlenség, behívási nehézségek, szeparációs szorongás, korábbi stressz okozta agresszió és még sorolhatnánk.

Végezetül, ne feledjük: a kutya nevelése hosszas folyamat, melyben kölcsönösen tanulunk egymástól kedvencünkkel. Ne fukarkodjunk a dicséretetekkel és a simogatással, pláne akkor, ha kutyusunk valamit ügyesen megcsinál. Mindig higgadtan és élvezettel álljunk neki a gyakorlásnak, hiszen végső soron kutyázni csak úgy érdemes.

Érdekesnek találta cikkünket? Akkor olvassa el a kutyatartásról szóló bejegyzésünket is!


Vissza a cikkekhez


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista