PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Unatkozó kutya – 5 jel, hogy a négylábúnak több aktív időtöltésre lenne szüksége

Eszik, alszik, rombol, nyüszít... majd kezdi elölről. Ha a kutya napirendje nagyjából az említettek szerint alakul, az bizony nagy eséllyel arra utal, hogy kedvencünk unatkozik, vagyis több aktív időtöltésre és törődésre lenne szüksége. Bár a tapasztalt gazdik gyakran ügyesen megelőzik az efféle viselkedési forma kialakulását, nem csak a kezdők számára okozhat fejtörést a jelek felismerése. Lássuk, hogyan üzen számunkra bundásunk, ha már unja a banánt! 

 

Unatkozó kutya – 5 jel, hogy a négylábúnak több aktív időtöltésre lenne szüksége

 

Jelek, hogy a kutya unatkozik: folyton csak szundikál

Az egyik leggyakoribb jele az állandó unalomnak, ha kedvencünk naphosszat csak húzza a lóbőrt. A túlzott fáradékonyság mögött természetesen egészségügyi problémák is álhatnak, így nem árt felkeresnünk állatorvosunkat, ha valamilyen szokatlan tünetet tapasztalunk.

 

Gyakran azonban semmi másra nincs szüksége bundásunknak, mint egy kiadós sétára, némi szaladgálásra és minőségi idő eltöltésére a gazdival. Igyekezzünk felkelteni az érdeklődését, szerezzünk be valamilyen aktivitásra késztető játékot, tanítsuk meg néhány trükköt – hiszen a tanulás folyamata is lefoglalja.

 

Jelek, hogy a kutya unatkozik: folyton csak enne, vagy éppen étvágytalan

A táplálkozással kapcsolatos két véglet kialakulását, vagyis a túlzott étvágyat és az eledel elutasítását is okozhatja a szüntelen unalom. Előbbi esetben kedvencünk egyszerűen azzal köti le magát, hogy folyton folyvást ételért könyörög. Ha épp ellenkezőleg, inkább azt tapasztaljuk, hogy nem hajlandó elfogyasztani az elé tett ételt, az levertségre, stresszre, szorongásra utalhat.

 

Természetesen minden szokatlan, vagy rendellenes viselkedési forma hátterében állhat egészségügyi panasz is, így minden esetben tartsuk észben ennek lehetőségét is, és – ahogy azt korábban is említettük - szükség esetén forduljunk állatorvosunkhoz!

 

Jelek, hogy a kutya unatkozik: folyton rossz kedvű

Kedvtelen, lehangolt, még a legkedveltebb játéka iránt sem mutat különösebb érdeklődést. Az egykori lelkesedése csökken, már az sem mozgatja meg különösebben, ha vendég érkezik a családhoz. Hasonló „tüneteket” tapasztalhatunk akkor is, ha valamilyen változás történik a család életében, vagy a kutyát esetleg megrázkódtatás éri. Igyekezzünk kibillenteni ebből az állapotból, és tegyük rendszeressé a közös foglalkozásokat, tehát próbáljuk megelőzni a levertséget.

 

Jelek, hogy a kutya unatkozik: folyton rosszalkodik, ha egy pillanatra levesszük róla a szemünket

 

Jelek, hogy a kutya unatkozik: folyton rosszalkodik, ha egy pillanatra levesszük róla a szemünket

Rágcsál, ugat, rombol, felborítja a kukát, tönkreteszi a használati tárgyakat. A szeparációs szorongás, a gyakori egyedüllét és unalom tipikus tünetei. A kutya az efféle viselkedéssel a magány okozta stresszt igyekszik levezetni, csökkenteni. Hogy elkerüljük a tombolást, fárasszuk le alaposan fizikailag és mentálisan is bundásunkat, mielőtt magára hagyjuk.

 

Jelek, hogy a kutya unatkozik: folyton szófogadatlan, más kutyákkal barátságtalan

Ha eszébe sincs elfogadni a gazdi intő szavait, esetleg barátságtalan más ebekkel szemben, az arra enged következtetni, hogy négylábúnk több foglalkozást igényel. Keressünk fel egy kutyaiskolát, töltsünk több időt a szabadban, aktívan. Ha már mancsosunk viselkedése is engedi, látogassunk el kutyastrandra, kutyafuttatókba.

 

Mit tegyünk, ha a kutya unatkozik?

A recept végtelenül egyszerű: töltsünk több időt a kutyával, foglalkozzunk vele aktívan. Sétáljunk, játsszunk, tanuljunk együtt, iratkozzunk be egy kutyaiskolába, biztosítsunk számára szórakozási lehetőségeket játékkal, vagy egy másik négylábú személyében. A fizikai aktivitás mellett az elméről se feledkezzünk meg, végezzünk rendszeresen különféle gyakorlatokat, és ha a kutya elsajátított néhány parancsszót, azokat elevenítsük fel rendszeresen!

 
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista