PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Kutya allergia, avagy tünetek, kezelés és típusok – Így segíthetünk allergiás kedvencünkön

A különféle típusú allergiák és intoleranciák világszerte, és hazánkban is számtalan bundást és gazdáját érintik. Gyakran azonos tüneteket produkálhatnak, így nem csupán az allergén, de az allergia típusának azonosítása is kihívást jelenthet a kutyatartók számára, hiszen a vakarózás, a mancs rágcsálása vagy a szőrhullás éppúgy lehet egy szezonális allergia, mint egy ételallergia tünete.

 

Kutya allergia

 

A kutya allergia típusai: étel, pollen, csípés, érintkezés?

A kutya allergia egy bizonyos allergénre való reakció, amit generálhat egy étel, egy szezonális növény, egy bizonyos készítmény, de a bolhanyál is. Ahogy említettük, egy-egy tünet gyakorlatilag bármelyik során jelentkezhet (például vakarózás), így nem feltétlenül van könnyű dolgunk az allergén azonosításában.

 

Hogyan ismerjük fel a kutya allergiát?

Gazdiként egyik szemünket folyamatosan kedvencünkön kell tartanunk, hogy mihamarabb kiszűrhessük, ha valami nincs rendben. Ne felejtsük el, hogy egy allergia nem csak látható tüneteket produkálhat. Ételintolerancia esetén például előfordulhat, hogy hasfájásban vagy puffadásban mutatkozik meg a probléma, ami miatt maximum levertséget vagy étvágytalanságot tapasztalhatunk kedvencünknél. Amint valamilyen szokatlan dolgot észlelünk, ügyeljünk még inkább az ahhoz kapcsolódó tünetekre, figyeljük kutyusunk viselkedését a szokásosnál is jobban, majd keressük fel állatorvosunkat.

 

Mik a kutya allergia tünetei?

Hányás, hasmenés, viszkető bőr vagy fül, könnyező szem, levertség, fáradtság, hulló szőr, tüsszögés, feldagadt mancsok, és még sorolhatnánk... A kutya allergia számos különféle módon felütheti a fejét, gyakran tünetegyüttesekként jelentkezik.

 

Hogyan szűrhetjük ki, hogy mire allergiás a kutya?

Alapvetően kétféle módszerrel próbálkozhatunk. Az ételallergia egyik kiszűrésének módja az olcsóbb, de hosszadalmasabb, úgynevezett eliminációs diéta. Ha a rövidebb, de költségesebb utat választanánk, kérjük ki állatorvosunk véleményét és válasszunk megbízható allergiavizsgálatot, amely vérminta alapján több tucat allergénre is szűr egyszerre.

 

Mit jelent az eliminációs diéta, és hogyan alkalmazzuk azt kutya allergia esetén?

Az eliminációs diéta során kizárólag olyan eleséget adunk a kutyának, amivel élete során ezidáig nem találkozott. Állatorvosunkkal érdemes egyeztetni az eliminációs diéta hosszáról, de az általános javaslat az, hogy 8-10 hétig kizárólag olyan eledelt fogyasszon bundásunk, amit ezidáig soha. Fontos, hogy a diétát szigorúan betartsuk és ne szegjük meg nasiztatással, különféle rágcsálnivalókkal, még a legkönyörgőbb tekinteteket látván se!

 

A kutya allergia esetén a tüneteket IS kezelnünk kell

Ha kutyánk allergiás, elsődleges feladatunk természetesen az, hogy megtaláljuk azt az allergizáló tényezőt, ami a kellemetlen tüneteket okozhatja. Ettől függetlenül nem szabad elfeledkeznünk az allergia/intolerancia okozta problémák kezeléséről sem. A viszkető bőr, a mancsok rágcsálása, a fülek kaparása olyan másodlagos fertőzések táptalajai lehetnek, amelyeket különféle készítményekkel kell gyógyítanunk állatorvosunkkal konzultálva. Sok esetben gyulladáscsökkentővel és viszketéscsillapítással minimálisra csökkenthető a további fertőzések/hot spotok kialakulásának esélye, máskor ennél többre van szükség.

 

Mit kell tudnunk az ételallergiáról és melyek a főbb allergének?

Az ételallergia az eleség valamely, vagy több összetevője miatt alakul ki, míg az intolerancia ennek „enyhébb” változata, őket gyűjtő néven ételérzékenységnek nevezzük. Gyakori allergének a búza, a glutén vagy a csirkezsír és csirkehús. A környezeti allergiával ellentétben nem egy konkrét szezonhoz (pl. tavasztól őszig) köthető, általában egészen addig fennáll, amíg a táplálkozásból az allergizáló tényezőt ki nem iktatjuk.

 

Így segíthetsz allergiás kedvenceden

 

Mit tegyünk, ha kedvencünk ételallergiával küzd?

Ha a kutya allergiája valamilyen táplálékra vezethető vissza, meg kell találnunk a konkrét összetevőt/alapanyagot, majd ki kell azt zárnunk a táplálkozásából. Gyakran egynél több összetevő allergizál, így a táplálkozás valamelyest egyértelműen megváltozik. A tünetek kezelését követően tehát meg kell találnunk azt az etetési módszert és eleséget, amely bundásunk számára ideális.

 

Hipoallergén kutyatáp, ha a kutya allergiás

Arról már korábban részletesen írtunk, hogy hogyan válasszunk kedvencünk számára hipoallergén kutyatápot, ezúttal röviden a legfontosabb szempontokat tekintjük át.

Elengedhetetlen, hogy az eledel mentes legyen a főbb allergénektől, ne tartalmazzon felesleges adalékanyagokat, illat- vagy ízfokozókat, színezőanyagokat. Készüljön olyan eljárással, ami a kutya táplálkozási igényeire szabott eledelt képes „előállítani”. Ne csak a húsok, de a zsírok szintjén is legyen például csirke- és szárnyasmentes, ha erre van szükségünk. Még ha egy száraztáp elsődleges húsforrása a bárány is, akkor is tartalmazhat az eledel például csirkezsírt, ami csak újabb löketet ad a már meglévő tüneteknek.

 

Hipoallergén kutyatáp az emberi táplálékkal azonos szinten

A PLATINUM hipoallergén kutyatápjai teljesen egyedi, úgynevezett FSG eljárással készülnek. A friss húsból annak magas tápanyagtartalmú húslevében való párolással teljes értékű, az emberi táplálékkal egyenértékű étel készül, amely a kutya jóllétét, egészségét és érdekeit tartja szem előtt. Ehhez az emberi táplálék elkészítéséből indultunk ki, és a sztárséfek válogatott módszereit vettük alapul ahhoz, hogy a húst a húslé segítségével ízletesebben és egészségesebben készíthessük el.

 

PLATINUM Iberico+Greens hipoallergén kutyatáp intoleranciára PLATINUM Beef+Potato hipoallergén kutyatáp intoleranciára PLATINUM Lamb+Rice hipoallergén kutyatáp

 

Hipoallergén kutyatápjaink legalább 70% friss bárányhúsból, marhahúsból vagy ibériai sertéshúsból készülnek, csirke- és szárnyasmentesek a zsírok szintjén is! Elkészítésük során csupán egyfajta húst, illetve szárított halat használunk fel. Gluténmentesek és GMO mentesek, Iberico + Greens, illetve Beef + Potato eledelünk gabonamentes is! Hipoallergén kutyaeledeleink mentesek minden felesleges allergizáló összetevőtől, kizárólag hasznos és jótékony alapanyagok kerülhetnek felhasználásra! Nem tartalmaznak színezéket, illatanyagokat, ízfokozókat, cukrokat és tartósítószereket.

 

 
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista