PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Nem minden szuperhős hord köpenyt - Így képzik a négylábú hősöket


Nem minden szuperhős hord köpenyt, néhányuknak 4 lába van. A keresőkutyák elképesztő, gyakran emberfeletti munkája bizony a képzésnél kezdődik. De hogyan sajátítják el a bundások a feladatukhoz nélkülözhetetlen készségeket és ismereteket?

Mit csinál egy keresőkutya?
A kutató- mentőkutyák és a keresőkutyák számtalan kihívással és egymástól teljesen eltérő szituációval találkoznak bevetéseik során, amikre természetesen képzésük alatt igyekeznek őket felkészíteni.

Feladatuk az eltűnt, vagy éppen szökött személy felkutatása, a helyzettől függően mentése (például természeti katasztrófák esetén), illetve speciális szimat-tréninget követően a kábítószerek, hamisított pénz vagy robbanószerek megtalálása, stb. A skála igen széles a rendőrkutyáktól a vízi bevetésre alkalmas állatokig.

Feladatuk elvégzéséhez pedig nem mást használnak, mint legfontosabb szenzoros érzékszervüket, avagy legendás szimatukat – amely minden képzési módszer alapja. A kutyák teljes környezetüket képesek átvizsgálni, majd az illatok alapján azonosítani is. Orruknak nem csak a tájékozódásban, de a kommunikációban és a táplálék lokalizációjban is szerepe van, ráadásul korai indikátora egy esetleges ellenség vagy veszély közeledtének is.

Gondoljunk csak bele: egy hétköznapi séta alkalmával kedvencünk orra gyakorlatilag a földre tapad: folyamatosan monitorozza a környezetét, rendkívül sok szaglósejtjével ráadásul kiemelkedő hatékonysággal teszi azt. Míg az emberek nagyjából 5 millió szaglósejttel rendelkeznek, addig a kutyák 200 millióval. Nem csak az anatómiai különbségek teszik őket azonban ilyen kiváló szimatolóvá, hiszen egy speciális technika segítségével képesek különbségeket tenni az egyes illatok között, az illat-információk pedig a szaglókérekbe érkezve nyernek értelmet, jelentést.

Milyen képzési módszerek épülnek a kutyák kiemelkedő szaglására?

Alapvetően kétféle képzési módszert különböztetünk meg egymástól. A klasszikus kutató- és mentőkutyák, akik feladata az eltűnt vagy szökött személyek megtalálása (akár a romok alatt) a talajon lévő szagok és esetleges elhagyott tárgyak alapján dolgoznak.

A mantrailing, azaz a másik módszer azonban a levegőben megtalálható szagnyomokra épít: az emberekre ugyanis folyamatos, egyedi párolgás jellemző. A korábban is említett táplálék lokalizációjára a farkasok is a légszimatot használják, így a kutya - ahogy húsevő táplálkozási szokásaiban is – ezúttal is őse örökségét, vagyis alapvető ösztöneit örökíti és hordozza tovább, és alkalmazza ma is hatékonyan.

A képzés a kétféle módszernél természetesen eltérő, de mindkét esetben rengeteg és rendszeres gyakorlást igényel. Nagy szerepe van a kutya és irányítója közötti erős köteléknek, nem csupán a keresésben és a fizikai kihívások során, de a mentális nehézségek, mint a stressz vagy nyugtalanság leküzdésében is.

A kiképzés gyakran játékos alapokon fekszik, a keresett dolog általában maga a jutalom, vagy a megtalálását közvetlenül jutalmazás követi. A tréning során feladatuk lehet például saját játékuk felkutatása különböző zavaró tényezők mellett.

Kulcsár József, a Kulcsár Kutató- Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány elnöke már 3 évtizede foglalkozik kutató-mentőkutyákkal, a képzésüket pedig maga végzi.

“A kutyák képzését én végzem, a nemzetközi IRO szabályzat alapján, illetve ez alapján zajlik a vizsgáztatás is, amit rendszeresen meg kell tennünk. Itthon kevés lehetőségünk van változatos körülmények között gyakorolni (pl.: hegyvidéki részek), így a képzés a hazai terepviszonyoknak megfelelően zajlik. Igyekszünk reprodukálni az élet adta szituációkat és mindig újabb és újabb helyszíneket keresünk a gyakorláshoz.

Szükségünk van olyan segédekre, akik vállalják, hogy akár órákra elbújnak és a földön fekve várják, hogy a kutya megtalálja őket. Ahogy említettem, a törökországi munka rávilágított a fejlesztendő területekre. A kutyák állóképességének fejlesztése folyamatos fókuszban kell legyen.” – mesélt a hétköznapokról József, aki 10 éves Landon kutyájával több mint 100 sikeres mentésen vannak túl, többek között a Magyar Református Szeretetszolgálat csapatának tagjaként dolgoztak a februári törökországi földrengések során is.

“Természetesen folyamatosan zajlik az önkéntesek képzése is, az új technológiák és megoldások ismertetése, elsajátítása. Általános iskolákba és középiskolákba járunk előadásokat tartan folyamatosan, az Alapítványhoz várjuk a diákokat is, eltölthetik nálunk közösségi szolgálatukat is. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy felhívjuk a figyelmet az Internet kockázataira, illetve a kábítószer fogyasztás veszélyeire.”

Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista