PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Csak rágcsál, és rágcsál, és még többet rágcsál – Amit a kutya fogváltásról tudni érdemes

Aki találkozott már kölyökkutyával, az bizonyára tudja, hogy az apróságok a legtöbb esetben előszeretettel rágcsálnak meg bármilyen tárgyat – és a hangsúlyt ezúttal a „bármilyenre” kell helyeznünk! Efféle imádott hobbijukat a fogváltás időszakában fokozott odaadással űzik, és ha nem figyelünk oda, bizony a szívünkhöz legközelebb álló tárgyainktól búcsúzhatunk el. De mikorra várható ez a kevésbé szívderítő időszak, és gazdiként mit érdemes tudnunk róla?

 

Amit a kutya fogváltásról tudni érdemes

 

Mikor számíthatunk a fogváltásra?

A legtöbb bundás születésekor egyetlen fogacskával sem büszkélkedhet, azonban igen hamar, gyakorlatilag életük első három hetében jelentkeznek apró, de annál élesebb fogaik. Mire kedvencünk eléri a két hónapos korát, ideális esetben 28 fogat tudhat magáénak, amiket a megmaradó fogak szépen lassan elkezdenek kilökni.

 

Akkor hogyan lesz a kutyának felnőtt korára ennél sokkal több foga?

Már felnőttkora előtt (fajtától függően 6-7 hónapos korában) 42 fog bukkan elő, hiszen a tejfogak helyét nem csak átveszik a megmaradó fogak, de ki is egészítik a kutya korábbi fogsorát. A folyamat nagyjából a kutya 7 hónapos korára zajlik le, így viszonylag hosszú ideig tapasztalhatunk folyamatos rágcsálást, amivel a fognövekedéssel járó kellemetlen, esetenként fájdalmas érzést igyekszik csillapítani. Ahogy minden más, úgy a fogváltással járó panaszok és viselkedésbeli megnyilvánulások is fajtánként és kutyánként is eltérhetnek. Előfordulhat, hogy kedvencünk bármiféle „tünet” nélkül túlesik rajta, míg más ebeknek némi támogatásra lehet szükségük!

 

Hogyan tehetjük könnyebbé kedvencünk számára a fogzást?

A különféle rágójátékok csodákra képesek ebben az időszakban. Már csak arra is kiválóak, hogy bundásunk figyelmét eltereljék legújabb cipőnkről. Ha az első játék nem válik be, ne csüggedjünk! Nem minden mancsos rajong ugyanazért a típusú unaloműzőért, így – természetesen a józan ész keretein belül – akár többet is kipróbálhatunk. Közös játékkal még inkább leköthetjük a kutyát, ha éppen őrült rágcsálásba szeretne kezdeni.

Rágójáték ide vagy oda, a lakást bizony rágcsálás-biztossá kell tennünk! Ügyeljünk ebben az időszakban fokozottan a veszélyes és számunkra fontos tárgyak elpakolására, különös tekintettel az apró csecsebecsékre vagy a vezetékekre, kábelekre!

A különösen nehéz napokon lehűthetjük játékát, ami így „jegeli” az érintett területet és enyhíti a kellemetlen érzést.

 

Csak rágcsál, és rágcsál, és még többet rágcsál

 

A fegyelmezés nem maradhat el

Ugyanakkor a szidás helyett érdemes a figyelemelterelést választani a fogzás időszakában. Használjunk parancsszavakat, de ne rángassuk a kutya szájában a tárgyat, amit éppen állkapcsa erős szorításából igyekszünk kiszabadítani. Persze a fogváltás befejeztével bundásunk nem fog karikacsapásra leszokni a dolgokon való nyammogásról, így a fegyelmezésben meg kell találnunk az arany középutat.

 

Mutasd a fogakat!

Érdemes már kölyökkorban hozzászoktatni mancsosunkat a fogak vizsgálatához és ahhoz, hogy időnként a szájába nyúlunk. Erre nem elsősorban a fogzás, sokkal inkább a későbbi ellenőrzések miatt van szükség. Ha bármi szokatlant tapasztalunk, keressük fel háziorvosunkat, és igyekezzünk a rágcsálós időszakon türelemmel és kitartással túlesni!

 
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista