PLATINUM Natural prémium száraz és nedves kutyatáp webáruház


BLOG

Miért kell rendszeresen játszani a kutyával?

Egy kölyökkutya a játék során sok mindent megtanul. De mégis milyen fontossággal bír egy kutya életében a játék? Egy négylábú és az ember kapcsolata bizalmi kérdés, a játék során ez a kapcsolat szorosabbá válik, ugyanakkor, ha jól csináljuk, akkor remekül rávezethetjük kutyánkat a szabálykövetés módszerére is.  Lássuk mennyi mindere jó, ha rendszeresen játszunk kutyusunkkal.

 

Keresőjáték, bújócska, vagy labda?

 

Keresőjáték, bújócska, vagy labda?

A legelső és legfontosabb, hogy szinte mindegy, hogy mit játszunk, minden kutya kapható a mókára, de a játék szabályait mi hozzuk, mi irányítsuk. És ha azt mondjuk, hogy vége, akkor ezt adjuk határozottan a kutya tudtára.

 

A játékszabályok elsajátítása, avagy „hozd”, „ereszd”

Ha önfeledt játékra vágyunk négylábú barátunkkal, akkor érdemes legelőször ezt a két vezényszót megtanítanunk kisállatunknak. Ereszd, hozd. Amíg ezt nem tudja, ne kergessük a kutyát labdával vagy játékkal a szájában, mert így egyre kevésbé lesz kedve odaadni, és így mi sem tudjuk eldobni újra a játékot. Állítsuk fel az egyértelmű szabályokat. Mikor veheti el a labdát négylábú barátunk, odaadhatja-e más kutyáknak? Nekünk minden esetben adja oda, hogy aztán újra az övé legyen. Hosszú folyamat, de erre a tanulási folyamatra szükség van ahhoz, hogy a játékot mind a gazdi és a kutya élvezni tudja.

 

A játék kutyával megelőzheti, csökkentheti a viselkedési problémákat

Sokszor halljuk, hogy egy kutya szétrágta a cipőket, és a kanapét, vagy kaparja a szőnyeget. Ez nem más, mint pótcselekvés. Ahogy korábban írtuk fontos, hogy lemozgassuk kutyánkat, nem csak fizikailag, hanem mentálisan is. Rendszeres játékkal folyamatos mozgásban tarthatjuk a kutyánkat. Tulajdonképpen mindegy, hogy mit játszunk vele. De kétségtelen, hogy levezeti a stresszt, lemozgatja a kutyust, és így talán kevesebb problémát is okoz, ha túl sok energiája van négylábú barátunknak.

 

Készségfejlesztő, gondolkodásra ösztönző játékok

Bizony van úgy, hogy a játék a mókán kívül másra is jó. Számtalan játékot lehet vásárolni, ami fejleszti a kutyus tudását, de mi magunk is segíthetünk ebben. És itt nem kell bonyolult logikai játékokra gondolni, ami meglehetősen nagy előkészületet igényel. Akár séta közben is taníthatjuk kutyánkat, mondjuk úgy, hogy ha legközelebb fennakad a kutyus a pórázon egy oszlopban, hagyjuk, hogy ő maga oldja meg. Ez felér számára egy logikai feladattal.

 

Labda, zokni, plüssmackó

 

Labda, zokni, plüssmackó

Minden kutya más-más játékkal szeret játszani. Akár még egy összegöngyölt zokni is megfelelő lehet az aznapi játékra. De valóban van kedvenc játéka a kutyusnak? Egy hang, egy szín, egy illat. Persze, nekik is fontos, de az egy érdekes kérdés, hogy a gazdi hogyan fedezi fel, hogy mi a kedvenc játéka a kutyusnak, és mit árul ez el az ebről.
A labdát általában minden kutya szereti, vannak olyan ebek, akik órákon át képesek „üldözni” a pattogó játékot. És vannak olyan négylábúak, akiket csak pár lépésnyire köt le egy labda. Az üldözés a vadászösztönre utal.
 

Azt mondják, hogy az a kutya, aki plüssel játszik, az vagy labrador, vagy valamilyen retriever. Sokszor hozzábújnak, óvják. Ezért is a vadászat a felelős, mivel az a feladata egy vadászkutyának, hogy a lehető legjobb állapotban hozza vissza a”zsákmányt” a kutyust. Nincs ez másképp a sípoló játékokkal is, arra vezetik vissza a szakértől, hogy a sípoló hang, ugyancsak a zsákmány hangjára emlékezteti a kutyát. 
 

Az, hogy mennyi mindere jó, hogy rendszeresen játszunk kutyánkkal azt felsorolni is nehéz, az viszont nem kevésbé fontos, hogy ez a törődés mindenképp közelebb hozza a gazdit a kutyushoz.
« Vissza a cikkekhez

 


Oldaltérkép
Webshop by Keresőguru

2013 PLATINUM Magyarország Kft. | Impresszum | Általános szerződési feltételek 

Telefon: +36 70 525 9885 | info@platinum-natural.hu | Árlista